εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ A’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρίτη, 30/07/2013

Ο βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης κατέθεσε σήμερα το πρωί επίκαιρη ερώτηση (συνημμένη) στον Υπουργό Παιδείας με θέμα την επαίσχυντη εγκύκλιο που εξεδόθη την 12/7 από τη Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και ουσιαστικά αποσύρει την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και ισοπεδώνει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσω της εφαρμογής των διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012.
Στην επίκαιρη ερώτηση θεμελιώνεται επαρκώς τόσο η αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου που προδήλως παραβιάζει το άρθρο 16, παρ. 8 του Συντάγματος, όσο και ο παράνομος χαρακτήρας της, καθώς οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012 ακυρώνουν το σύνολο των σχετικών διατάξεων του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε με βάση τη συνταγματική επιταγή (ν. 682/77) και που καθορίζουν τα της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων από την Πολιτεία και της υπηρεσιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Ενώ πλήθος νομολογιών (από το ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο) ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση, ορίζουν ρητά ότι οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρέπει να είναι κατά το δυνατόν σταθερές για να διασφαλίζεται η ποιότητα του παρεχόμενου έργου και να προστατεύεται από παρανομίες και αλλοίωση το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα στους σχολάρχες αφενός μεν να προβούν σε μαζικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών (συνήθως των «ενοχλητικών» ή των παλιών, ώστε να προσληφθούν νέοι και φτηνοί των 600 ευρώ), αφετέρου δε να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ από τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων.
Τέλος, με την επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδης ερωτά τον Υπουργό Παιδείας, εάν θα αποσύρει την αντισυνταγματική και παράνομη αυτή εγκύκλιο.

Print Friendly, PDF & Email