εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ-πάλι η τροπολογία 28-03-12

Ανακοινώσεις

ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ – ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΓΣΕΕ – ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, Ν. ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗ

Δελτία Τύπου, με τα οποία καταδικάζεται απερίφραστα το περιεχόμενο της τροπολογίας Μπαμπινιώτη και εκφράζεται η συμπαράστασή τους στον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξέδωσαν η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ.

Το ΕΚΑ κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας ότι με τη συντεχνιακού τύπου αυτή ρύθμιση κάνει ένα δώρο στον εαυτό του κι ότι η πραγματική του επιδίωξη είναι “η λειτουργία των σχολείων με όρους αγοράς”. Καταλήγει, δε, ότι η παιδεία είναι αγαθό κι όχι προϊόν προς πώληση.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η τροπολογία αυτή “που επιτρέπει τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με συνοπτικές και αντιεκπαιδευτικές διαδικασίες θα έχει τραγικά αποτελέσματα στους εκπαιδευτικούς και στο έργο τους”.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η πραγματική στόχευση του Υπουργού είναι η “καθιέρωση ενός νεοφιλελεύθερου σχολείου με απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, ελάχιστο μισθολογικό κόστος και χαμηλής ποιότητας παρεχόμενη εκπαίδευση”. Τέλος, δηλώνει ρητά πως θα αντιδράσει άμεσα σε κάθε μελλοντική απόπειρα κατάθεσης ανάλογου περιεχομένου τροπολογίας.

Με σκληρή δήλωσή του ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, τονίζει πως η τροπολογία “στόχευε στην αποχώρηση του κράτους από την εποπτεία εκπαίδευσης, στην ουσιαστική κατάργηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιακών συμβουλίων, στην ουσιαστική θεμελίωση του… θεσμού του «Νεοφιλελεύθερου σχολικού μοντέλου». Κάλεσε, τέλος, τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου “να μην υποτάσσονται στις ορέξεις των εργοδοτών και να διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στους νέους και τις νέες της πατρίδας μας γιατί αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωσή τους.”

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου του ΕΚΑ

Δείτε εδώ τη Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ

————————————————————————————————————————————————————————————

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων, Ιδιωτικά Σχολεία και Επάρκεια Διδασκαλίας ξένων γλωσσών Featured

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων, Ιδιωτικά   Σχολεία και Επάρκεια Διδασκαλίας ξένων γλωσσών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η τροπολογία για τις μετεγγραφές πολυτέκνων, Ιδιωτικά   Σχολεία και Επάρκεια Διδασκαλίας ξένων γλωσσών, έχει ήδη κατατεθεί σε άλλο , υπό ψήφιση, νομοσχέδιο (σ.σ.του υπ. Μεταφορών), δήλωσε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης.

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεχτήκατε κάποιες επιθέσεις από την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών σε σχέση με την ιδιότητά σας ως Προέδρου του Αρσακείου. Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει μια εξέλιξη σε σχέση μ’ αυτό, πώς το χειρίζεστε και τι απάντηση δίνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την επομένη που ανέλαβα τα καθήκοντα εδώ, την ευθύνη του Υπουργού, έστειλα έγγραφο στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και έκανα το αυτονόητο, δηλαδή έκανα αναστολή των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το πιο απλό και το πιο αυτονόητο, γιατί αυτό ορίζεται από το νόμο.
Επ’ αυτού δεν έχω τίποτε άλλο, όσοι εκ του πονηρού σχολιάζουν ή συνδέουν αυτή την ιδιότητα θα έλεγα ότι είναι εκ του πονηρού, εγώ ενήργησα όπως έπρεπε να ενεργήσω από την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δεύτερη μου ερώτηση είναι τι θα γίνει με την τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Αγροτικής Ανάπτυξης και απεσύρθη; Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής των τριτέκνων και πολυτέκνων θα επανέλθουν σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο;
Και επίσης είπατε σε μια δήλωσή σας για το θέμα της ΟΙΕΛΕ, της τροπολογίας δηλαδή περί απελευθέρωσης των απολύσεων όπως παρουσιάζεται από την Ομοσπονδία, ότι αυτή η ρύθμιση είχε εξεταστεί  και υπήρχε στα συρτάρια τα υπουργικά από προηγούμενους.
Ήθελα το εξής να ρωτήσω, από ποιον ήταν; Ήταν δηλαδή στα συρτάρια της κας Διαμαντοπούλου, στα συρτάρια του κ. Σπηλιωτόπουλου και γιατί δεν προκρίθηκε από τον κ. Σπηλιωτόπουλο ή την κα Διαμαντοπούλου και αποφασίσατε εσείς μέσα σε ένα μήνα μέχρι που να τελειώσει αυτή η θητεία της Κυβέρνησης να φέρετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κατηγορηθείτε αδίκως ή δικαίως, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, θα το κρίνει ο κόσμος, ότι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Σχολαρχών, ευλόγως κατά την άποψή μου, διότι η γυναίκα του Καίσαρα ξέρετε, εσείς είστε φιλόλογος, καλύτερα από μένα τα ξέρετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η τροπολογία μου κάνει εντύπωση, ότι κάπου συνδέθηκε ότι αποσύρθηκε η τροπολογία. Αντί να πουν ότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο, το οποίο δεν ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αποσύρθηκε η τροπολογία. Επειδή ξέρω τους συντάκτες των Εκπαιδευτικών και ακριβώς επειδή ασχολούνται με την εκπαίδευση, είναι όλοι οι άνθρωποι σκεπτόμενοι και δεν επιτρέπεται πιστεύω να γίνει ένας τέτοιος, έξω από το μυαλό σας θα είναι προφανώς, να γίνει μία σύνδεση ότι επειδή ήταν η τροπολογία μέσα, απεσύρθη το νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη. Προφανώς υπήρχαν μεγάλα πολιτικά θέματα που δεν επέτρεψαν στο νομοσχέδιο αυτό να προχωρήσει και το απέσυρε ο κ. Σκανδαλίδης. Προφανώς η τροπολογία που το ακολουθούσε θα πάει σε άλλο νομοσχέδιο και έχει ήδη πάει.
Ως προς την ΟΙΕΛΕ: Αυτά που λέει η ΟΙΕΛΕ, ότι υπήρχε στα συρτάρια κτλ., ποια συρτάρια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου, αν θυμάμαι καλά τη δήλωσή σας..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εγώ δεν αναφέρθηκα σε συρτάρια.. Γιατί τα συρτάρια έχουν άλλες νοηματικές προεκτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, αλλά λέγατε ότι είχε εξετασθεί από προηγουμένους και δεν το φέρνατε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Aυτό υπήρχε. Μου το έφερε η κα Χριστοφιλοπούλου και εγγράφως μάλιστα και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Αρβανιτόπουλου που μίλησαν και οι δυο προηγουμένως και μου ζήτησαν να προωθηθεί συντεταγμένο, έτοιμο. Δεν έβαλα ούτε μία γραμμή, ούτε έναν τόνο, ούτε ένα κόμμα. Συντεταγμένο, έτοιμο.
Εγγράφως μου ζητήθηκε να προωθηθεί αυτό εφ’ όσον συμφωνώ, για ν’ αντιμετωπισθούν θέματα, πρώτον των πολυτέκνων γιατί αυτό ήταν το μείζον θέμα, δεύτερον των ιδιωτικών ως προς τους διδάσκοντες γιατί αυτό ήταν το μείζον θέμα και τρίτο θέμα είναι αυτό της ρυθμίσεως ως προς την εφαρμογή. Επομένως μου ζητήθηκε, το υιοθέτησα, συμφώνησα και το προώθησα. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει, αλλά δε θα κάνω χαρακτηρισμούς, αυτή ή αλήθεια να στρεβλώνεται και να γίνονται παρασυνδέσεις. Αυτά τα κόλπα είναι και παλιά και ξεπερασμένα. Και με δασκάλους σαν κι εμένα θα έπρεπε να αποφεύγονται.

———————————————————————————————————————-

Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Αγ. Παρασκευής)

ΣΔΝΦΕ (Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Φ.Ε.)

ΣΚΦΕ (Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας)

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Κολλεγίου Αθηνών (Σ.Ε.Λ.Κ.Α.)

Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

ΠΡΟΣ:

Τον  Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθηγητή

κ. Γ. Μπαμπινιώτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

κ.  Ε. Χριστοφιλοπούλου

Κύριε Υπουργέ,

Η αιφνιδιαστική και χωρίς διάλογο κατάθεση εκ μέρους σας μιας τροπολογίας που επιφέρει σοβαρές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δημιούργησε εύλογα αισθήματα αδικίας και απογοήτευσης στους συναδέλφους μας.

Πολλοί από εμάς θεώρησαν πως θα ήταν διαφορετικό το πνεύμα αντιμετώπισης των θεμάτων του κλάδου από έναν Υπουργό που προέρχεται μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Μία από τις αρετές που διακρίνουν έναν εκπαιδευτικό είναι η παιδαγωγική προσέγγιση των ζητημάτων που βασίζεται στην κατανόηση και στο σεβασμό του άλλου, στο διάλογο, στη συναίνεση και στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αντ’ αυτού διαπιστώσαμε με πικρία, μέσω της τροπολογίας που καταθέσατε, μια εχθρική στάση και μια τιμωρητική πρόθεση απέναντι στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Για τον «κακό» εκπαιδευτικό, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πάμπολλες τεχνικές επιμόρφωσης, ή αξιολόγησης που ακολουθούνται σε όλα τα πρότυπα εκπαιδευτικά συστήματα, ώστε αυτός να βελτιωθεί, όπως πρόσφατα κι εσείς δηλώσατε στην πρόσφατη συνάντησή σας με την ΟΛΜΕ. Η εμμονή, όμως, του ΣΙΕΙΕ στην αναιτιώδη καταγγελία της σύμβασης, την οποία δυστυχώς υιοθετήσατε,  φοβούμαστε ότι δεν στοχεύει στην κάθαρση της εκπαίδευσης από τους «κακούς» εκπαιδευτικούς. Καταγεγραμμένα περιστατικά ανομίας σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν αποδείξει ότι μεγάλο τμήμα των σχολαρχών δεν αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως συνεργάτες με τους οποίους από κοινού προσφέρουν ένα κοινωνικό αγαθό. Αντιθέτως, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εκβιάζονται και απειλούνται καθημερινά, ώστε να παραβαίνουν την εκπαιδευτική νομοθεσία, να μην διαμαρτύρονται για την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους, να κρατούν το στόμα τους κλειστό για όσα συμβαίνουν στο σχολείο τους. Θεωρούμε ότι στόχευση του ΣΙΕΙΕ είναι να απαλλαγεί από όλους αυτούς που «ενοχλούν» κάποιους σχολάρχες κι όχι από τον μη αποδοτικό εκπαιδευτικό.

Η εμπειρία της ΟΙΕΛΕ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τη συνεργασία που είχαμε στο ΣΠΔΕ, μας είχε γεμίσει αισιοδοξία, όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την παράδοση της καλής συνεργασίας για να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα του κλάδου. Η διαβούλευση φωτίζει τα θέματα, λειαίνει τις αντιθέσεις και ανοίγει δρόμους συναίνεσης και συνεργασίας. Τη δύσκολη αυτή συγκυρία της κρίσης που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν και τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε προσθέτοντας σ’ αυτά μια εσωτερική κρίση, αλλά με κοινή προσπάθεια, με εργασιακή ειρήνη, με συνθήκες ομαλότητας.  Με την επιστολή αυτή που συνυπογράφουμε σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να θέσουμε μαζί τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου στην τράπεζα του διαλόγου. Είμαστε βέβαιοι, γνωρίζοντας την προσήλωσή σας στις αρχές του διαλόγου, πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο κάλεσμά μας.

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΔΝΦΕ

ΣΚΦΕ

ΣΕΛΚΑ

ΟΙΕΛΕ

———————————————————————————————————————-

Δευτέρα 26/03/2012

Αρ. Πρωτοκόλλου 150

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καθηγητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στη συνεδρίασή του της 26-03-2012 αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην 24/ωρη απεργία των  Εκπαιδευτικών των  Ισοτίμων και αμιγώς Ιδιωτικών Σχολείων της χώρας, την Τετάρτη 28-03-2012.  Το αίτημα της απεργίας είναι η απόσυρση των άρθρων 4 και 5 που τροποποιούν το καθεστώς απολύσεων των εκπαιδευτικών των σχολείων αυτών.

Συνάδελφοι,

με την τροποποίηση αυτή εισάγεται η ελευθερία απόλυσης με κατάργηση της αιτιολογίας. Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της ισοτιμίας.

Συμμετέχοντας υπερασπιζόμαστε τη θέση εργασίας μας. Όλα θα κριθούν από την αντίδρασή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καθηγητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος : Ευδοκία Πατσιλινάκου
Ο Γ.Γραμματέας: Βασίλης Ντούσης


Τα μέλη


Αγγελική Μεταλληνού
Δημήτρης Καλογιάννης
Χρυσούλα Κλειδή
Αθανάσιος Κάμτσιος
Χαράλαμπος Τίγκος


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  ΙΣΟΤΙΜΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.

Σήμερα 26-3-2012, τα Δ.Σ. των Συλλόγων των εκπαιδευτικών λειτουργών των ισοτίμων σχολείων (Κ.Α., Αμερικανικό Κολλέγιο Αγ. Παρασκευής, Αρσάκεια – Τοσίτσεια) σε κοινή διαβούλευσή τους στο Κολλέγιο Αθηνών, αφού ενημερώθηκαν για την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας από τον Υπουργό Παιδείας σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία επιχειρεί την ανατροπή των προϋποθέσεων των απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ύστερα από διεξοδική εξέταση και ανάλυση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται, κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση να απαιτήσουν την απόσυρση της τροπολογίας, που αναιρεί τα εργασιακά τους δικαιώματα και υπονομεύει  τα ισότιμα σχολεία και την κοινωνική τους προσφορά,  από τον Υπουργό Παιδείας, που εν προκειμένω ενεργεί περισσότερο ως διοικών την Φ. Ε. και τα σχολεία της παρά ως Υπουργός Παιδείας.

Σε διαφορετική περίπτωση τα Δ.Σ. αποφάσισαν τη συμμετοχή τους σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 28-3-2012. Την ημέρα της απεργίας τα Δ.Σ. των ισότιμων σχολείων θα συμμετάσχουν σε κοινή συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την επιχειρούμενη αποδέσμευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την κρατική εποπτεία και τον έλεγχο που επιτάσσει το Σύνταγμα και την μεσοπρόθεσμη υποκατάσταση του δημόσιου σχολείου από το φτηνό ιδιωτικό σχολείο της αγοράς.


Δευτέρα 26-03-2012

2η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Οργάνωση και Λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, στο οποίο περιέχεται η Τροπολογία που σχετίζεται με τις αναιτιολόγητες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών ισοτίμων σχολείων, απεσύρθη από τη Βουλή στις 22:10 ημέρα Δευτέρα 26-03-2012.

Τα Δ. Σ. των ισοτίμων σχολείων ήταν παρόντα σε κοινή συνάντηση με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τύπου, που φαίνεται στον σύνδεσμο:(http://www.skfe.gr/featured-articles/apofasis-d-s-tou-s-k-f-e-stis-26032012

Η Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΚΦΕ κατέθεσαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο, στις 20:15 υπόμνημα προς όλα τα κόμματα της Βουλής, το οποίο και επισυνάπτεται.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στην 24/ωρη απεργία της 28-03-2012, ισχύει μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόσυρση της τροπολογίας.

Θα σας ενημερώνουμε συνεχώς για τις εξελίξεις.

Συνάδελφοι, είμαστε δίπλα σας!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καθηγητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας

Ευδοκία Πατσιλινάκου      Βασίλης Ντούσης

(149) ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (1)

Print Friendly, PDF & Email