εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Διαμαρτυρία σχετικά με την ενημέρωση Γονέων και Κηδεμόνων με κλειστές σχολικές μονάδες

Αριθμός πρωτοκόλλου  Φ.Ε.:  4214/20.11.2020

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αρ. πρωτ. 400

Προς: Την Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε., κ. Β. Παπαπέτρου

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και Δ.Σ. της Φ.Ε.

Διευθύντριες και Διευθυντές των Σχολείων της Φ.Ε.

Εκπαιδευτικοί των Σχολείων της Φ.Ε.

Θέμα: Διαμαρτυρία σχετικά με την ενημέρωση Γονέων και Κηδεμόνων με κλειστές σχολικές μονάδες

Αξιότιμη κ. Επόπτρια,

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη μονομερή και εσπευσμένη απόφαση της Διοίκησης της Φ.Ε. περί επανέναρξης των πεντάλεπτων τηλεφωνικών ενημερώσεων των γονέων.

Εν μέσω πανδημίας του COVID-19 και του επιβαλλόμενου lockdown σε όλη την επικράτεια δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα των γονέων των μαθητών των Σχολείων μας είναι η ενημέρωσή τους από τους εκπαιδευτικούς. Και αυτό την στιγμή που:

  • Βρισκόμαστε σε «πόλεμο» όπου ο εχθρός (COVID-19) είναι αόρατος και μπορεί να εισβάλλει παντού ανεξέλεγκτα και πολλές φορές με τραγική κατάληξη.
  • Το 80% των τακτικών χειρουργείων και σχεδόν το 100% των προγραμματισμένων εξετάσεων στα νοσοκομεία έχει αναβληθεί.
  • Έχουν ανασταλεί πολλές τρέχουσες υποχρεώσεις πολιτών προς το κράτος. 
  • Σχεδόν καθημερινά επιβάλλονται από την κυβέρνηση σε όλη την επικράτεια όλο και πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα (στην εργασία, στη μετακίνηση, στις δραστηριότητες των πολιτών γενικότερα κ.ά.).

Επιπροσθέτως, φαίνεται να μην κατανοείτε:

• Τον ήδη υπέρμετρο φόρτο εργασίας που έχουν επωμισθεί οι εκπαιδευτικοί καθώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία. Κατά κοινή ομολογία μια διδακτική ώρα εξ αποστάσεως απαιτεί προετοιμασία δύο ή/και περισσοτέρων ωρολογιακών ωρών, η δε διόρθωση εργασιών ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε χρόνο, ενέργεια και οικονομική επιβάρυνση.

• Το άγχος που θα προσθέσει στους εκπαιδευτικούς η υλοποίηση αυτής σας της απαίτησης, στο ήδη υπερβολικό άγχος που βιώνουν καθημερινά, αναφορικά και με την επιτυχή σύνδεσή τους στο Webex και την ιδιαίτερα τεταμένη προσοχή που απαιτείται καθ΄ όλη τη διάρκεια της κάθε διδακτικής ώρας.

• Την απαξίωση που βιώνουν οι σκληρά εργαζόμενοι, κακοπληρωμένοι και αδικημένοι εκπαιδευτικοί της Φ.Ε., από τους οποίους διαρκώς απαιτείτε και νέες θυσίες. Μέχρι πότε οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίζουν να βάζουν πλάτη με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και έμπρακτη αναγνώριση του έργου και των κόπων τους, που πολλές φορές υπερβαίνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις; Τονίζουμε δε, ότι οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων μας θεωρούνται από την πολιτεία εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο επιλεκτικά αγνοείτε.

Δυστυχώς, η Διοίκηση της Φ.Ε. αποφαίνεται ότι «κρίνεται σκόπιμη η επανέναρξη αυτών των επικοινωνιών, παρά τις ομολογουμένως πολλές δυσκολίες που υπάρχουν»,

• ερχόμενη σε αντίθεση με δηλώσεις Διευθυντών των Σχολείων, την τελευταία ημέρα των δια ζώσης μαθημάτων, αλλά και αργότερα, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία δεν θα εφαρμοστεί το διάστημα που οι σχολικές μονάδες θα τελούν υπό αναστολή λειτουργίας,

• χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή τηλε-συνεδριάσεις ΟΛΩΝ των Συλλόγων Διδασκόντων, ώστε να συζητηθεί επί της ουσίας το εφικτό της πρότασης της Διοίκησης και όχι για μια ακόμα φορά να επιβληθεί το «αποφασίζουμε και εκτελείτε», αλλά και,

• μην έχοντας μελετήσει τα προβλήματα της κάθε μίας από τις δύο εναλλακτικές λύσεις (εγκατάστασης του προγράμματος στον ατομικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών ή υποχρεωτικής μετακίνησής τους στα Σχολεία).

Σας καλούμε να ανακαλέσετε τη μονομερή και εσπευσμένη απόφασή σας, να σταματήσετε να απαξιώνετε τους εκπαιδευτικούς υποβάλλοντάς τους σε εκβιαστικά διλήμματα και να ξεκινήσετε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπροσώπους των Σωματείων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κοινά αποδεκτός και εφικτός τρόπος επικοινωνίας με τους γονείς.

Αναμένουμε άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, την απάντησή σας.

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.

Print Friendly, PDF & Email