εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2020

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2020

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020
Αρ. πρωτ. 369

Προς: Τους Καθηγητές της Φ.Ε.

Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2020

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, προκειμένου να τιμήσει πάνω από 60 εκατομμύρια μαχόμενους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο -160.000 εκπαιδευτικοί διδάσκουν στην Ελλάδα-, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Η μέρα αυτή θέτει στο επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, εστιάζοντας στο έργο τους και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος, συχνά δουλεύοντας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιορτάζεται με θέμα «Δάσκαλοι: Ηγέτες στην κρίση, επαναπροσδιορισμός του μέλλοντος» σηματοδοτώντας τον βαρυσήμαντο ρόλο των εκπαιδευτικών στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19. Στην άσχημη αυτή συγκυρία για το χώρο της Παιδείας, με σχεδόν το 90% του παγκόσμιου μαθητικού πληθυσμού εκτός σχολείου στο αποκορύφωμα της πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά προκειμένου όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τα μέσα που διαθέτουν, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της ψήφισης του Νόμου 4713 ΦΕΚ Α 147/29.7.2020[1], έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια οδυνηρή κατάσταση η οποία απειλεί την παιδαγωγική τους αυτονομία, τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα, τα προσωπικά τους δεδομένα, την επαγγελματική τους υπόσταση και το εισόδημά τους (βλέπε το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 318/28-08-2020 έγγραφο με θέμα «Επιπτώσεις του νόμου 4713 ΦΕΚ Α 147/29.7.2020 στην ιδιωτική εκπαίδευση – Αντιδράσεις με στόχο την ακύρωσή του»).

Συνάδελφοι,

Στους δύσκολους καιρούς υγειονομικής, οικονομικής και αξιακής κρίσης υπηρετούμε με συνέπεια το σημαντικό λειτούργημα του εκπαιδευτικού, παρέχοντας στους μαθητές μας υψηλής στάθμης Παιδεία, εμπνέοντάς τους με τη στάση μας και τους αγώνες μας, πίστη στον άνθρωπο, ελπίδα για το μέλλον και επιμονή για την επικράτηση του καλού και του δίκαιου. Δεν κάνουμε έκπτωση στο εκπαιδευτικό μας έργο, γινόμαστε το μέσο που συνδέει τους μαθητές μας με τη γνώση, μαθαίνοντάς τους να ερευνούν, να αναζητούν και να οικοδομούν τη γνώση δημιουργικά. Στηρίζουμε τους μαθητές μας ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να μετεξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες που θα εργάζονται ευσυνείδητα και θα αναπτύσσονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στοχεύοντας στην κατάκτηση μιας κοινωνίας δημοκρατίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, προόδου και ευημερίας.

Πέρα από εορτασμούς, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να σκύψουν στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και να διασφαλίσουν πως οι εκπαιδευτικοί χαίρουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού έργου απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων, ασφαλές και υγιές εργασιακό-σχολικό περιβάλλον, ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη.Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη

Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου

Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος

Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου

Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού

Το μέλος Αδαμαντία Ξηρίδου

Το μέλος Παναγιώτης Χαλκιαδάκης


[1] https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/634186/nomos-4713-2020
—————————————————
Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Print Friendly, PDF & Email