εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Αίτημα έμπρακτης αναγνώρισης της ανεκτίμητης στάσης και προσφοράς των εκπαιδευτικών της Φ.Ε. την εποχή της πανδημίας Covid-19

Αριθμός πρωτοκόλλου  Φ.Ε.:  1438/4-5-2020

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Αρ. πρωτ. 260

Προς: Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Φ.Ε.

Την Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε., κ. Β. Παπαπέτρου

Τον Οικονομικό Διευθυντή της Φ.Ε., κ. Β. Χρυσανθακόπουλο

Κοινοποίηση: Εκπαιδευτικοί της Φ.Ε.

Θέμα: Αίτημα έμπρακτης αναγνώρισης της ανεκτίμητης στάσης και προσφοράς των εκπαιδευτικών της Φ.Ε. την εποχή της πανδημίας Covid-19

Αξιότιμοι κύριοι,

Αξιότιμη κ. Επόπτρια,

Μετά την από 11.3.2020 αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας ως μέτρο αντιμετώπισης εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί της Φ.Ε. βιώνουν μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της Φ.Ε. αυτές τις δύσκολες ώρες:

  1. ανταποκρίθηκαν «υπερβάλλοντας εαυτόν» στην πιεστική απαίτηση για άμεση έναρξη της τηλεκπαίδευσης και προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν με άριστα αποτελέσματα, παρά τη βίαιη προσαρμογή τους στις ανάγκες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και παρά την καθυστέρηση στην οργάνωση των υποδομών σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που επέδειξε η Διοίκηση της ΦΕ.
  2. είναι σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά στον έλεγχο, στην αναθεώρηση και στην προσαρμογή της παρεχόμενης τηλεκπαίδευσης στους μαθητές όλο το διάστημα της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που φέρουν και των αναγκών που έχουν οι μαθητές και οι οικογένειες αυτών,
  3. σηκώνουν το βάρος που έχει μετακυλισθεί στις πλάτες τους σχετικά με την προετοιμασία, τον συντονισμό και την διεξαγωγή των τηλεμαθημάτων, καθώς:
    • εργάζονται με αμείωτο ρυθμό για ακαθόριστο αριθμό ωρών, που συχνά για πολλούς φτάνει και τις 18 ώρες,
    • έχει εξοστρακιστεί το κλασικό πενθήμερο πρωινό εργασιακό ωράριο και έχει αντικατασταθεί με ένα επταήμερο ολοήμερο (αφού απαιτείται να είναι διαθέσιμοι όλες τις ώρες της ημέρας με ακατάστατο ωράριο, ακόμα και Σαββατοκύριακα!!!), με αποτέλεσμα να παραμελούν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, και,
    • ο αριθμός των ωρών που αφιερώνουν για την αμφίδρομη επικοινωνία μαθητή-διδάσκοντος μέσω εταιρικού e-mail είναι ακαθόριστος και αλόγιστος σε 24ωρη βάση,
  4. σηκώνουν το βάρος που έχει μετακυλισθεί στις πλάτες τους σχετικά με το λειτουργικό κόστος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς:
    • πολλοί αναγκάστηκαν να προβούν σε αγορές απαιτούμενου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το σχετικό κόστος, το οποίο αυτονόητα θα έπρεπε να βαρύνει τη Διοίκηση της Φ.Ε.
    • για όλους έχει αυξηθεί το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών διαδικτύου, τη στιγμή που για την Φ.Ε. έχει πρακτικά ελαχιστοποιηθεί το λειτουργικό κόστος (θέρμανση, φωτισμός και καθαριότητα πολλών χιλιάδων τ.μ. των σχολικών μονάδων, λειτουργία ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβολικών και άλλων συσκευών κ.ά.), και,
  5. εκτέθηκαν και εκτίθενται ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή για την εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, καθώς και την προετοιμασία και διεξαγωγή των τηλεμαθημάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία τους.

Επιπλέον στήριξαν την απόφαση της Διοίκησης της Φ.Ε. να συνεχιστεί η σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την περίοδο των Διακοπών του Πάσχα, όπως ορίζονται από το ΠΔ 56/2016, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας για προαιρετική συνέχιση της τηλεκπαίδευσης τις ημέρες αυτές.

Τονίζουμε και πάλι, πως εμείς, οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί και όχι απλά οι διεκπεραιωτές διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων, για μια ακόμη φορά αποδείξαμε ότι επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον μας με αυταπάρνηση και προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση και παιδεία,προς όφελος των μαθητών μας, αλλά και των Σχολείων μας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να υπερνικήσουμε τα σοβαρά υπαρκτά προβλήματα, στα οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως σε προηγούμενα έγγραφά μας.

Αξιότιμοι κύριοι,

Αξιότιμη κ. Επόπτρια,

Δυστυχώς, η της 1ης Απριλίου 2020 επιστολή του Προέδρου προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τοποθετήσεις στελεχών της Διοίκησης της Φ.Ε., επιχειρούν να δημιουργήσουν εμμέσως πλην σαφώς ένα κλίμα ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τις αποδοχές τους, το οποίο άμεσα θα πρέπει να αρθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις δύο επιστολές του Προέδρου[1] αναγνωρίζεται η ανεκτίμητη στάση και προσφορά των εκπαιδευτικών της Φ.Ε. γενικότερα, αλλά και ειδικότερα κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο για την αναγνώριση του έργου μας, αλλά αυτή η αναγνώριση θα πρέπει να εκφραστεί και εμπράκτως με τη χορήγηση στους εκπαιδευτικούς υπερωριακής αμοιβής ή επιδόματος ή του δώρου του Πάσχα (που αδίκως και παρανόμως έχει περικοπεί) για την εκτός ωραρίου εργασίας απασχόλησή τους όλο το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και κατά την περίοδο των Διακοπών του Πάσχα.

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.


[1]  – Επιστολή της 1ης-04-2020 προς όλους τους εργαζομένους στη Φ.Ε.

   – Απαντητική επιστολή της 24ης-04-2020 προς την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών και των μαθητριών των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Print Friendly, PDF & Email