εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Αρ. πρωτ. 125

Προς: Τους Καθηγητές των Σχολείων μας

Θέμα: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα

Συνάδελφοι,

Από το έτος 2004, η δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας κάθε Φεβρουαρίου, σε περισσότερες από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο, εορτάζεται ως Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) για να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για παιδιά και νέους και να εμπνεύσει μια εθνική συζήτηση. Ο συντονισμός του εορτασμού τελεί υπό την αιγίδα του δικτύου INSAFE / INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 εορτάζεται παγκοσμίως σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, με το σύνθημα “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερα διαδίκτυο ξεκινά από εσένα”.

Τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα όλων μας. Η εμφάνισή του συνέβαλε και συμβάλει στη μετάλλαξη του κόσμου μας σε τομείς όπως η τεχνολογία, η έρευνα, η εκπαίδευση, η οικονομία, η κοινωνία, ο πολιτισμός, η πολιτική, αλλά κυρίως οι ανθρώπινες σχέσεις, προκαλώντας μια σειρά από τεράστιες αλλαγές. Απέναντι στις αλλαγές αυτές, όλοι και όλες, ειδικοί ή μη σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οφείλουμε να στεκόμαστε με αισιοδοξία αλλά και κριτική στάση.

Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι είναι απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η εγρήγορση και η λήψη μέτρων, αφού αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Φαινόμενα όπως εκείνα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της αποκάλυψης πληροφοριών, του κυβερνο-εκφοβισμού κ.ά., αποδεικνύουν την ανάγκη αυτή.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Safer Internet η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου[1] «προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Καλεί τους νέους, τους γονείς, τους φροντιστές, τους δασκάλους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τις εταιρείες, τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο διαδίκτυο» (https://saferinternet4kids.gr/nea/sid-2018/).

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

[1] Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ως στόχο (http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page74&objId=Category271&childobjId=Category271#Category271):

  • Να ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους αναφορικά με την προώθηση ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά μας
  • Να κινητοποιήσει όλους –μικρούς και μεγάλους– γύρω από την ασφάλεια του Διαδικτύου, ενημερώνοντας για τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από μια ορθή και υπεύθυνη χρήση του μέσου
  • Να ωθήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και των ΜΜΕ, ως σημαντικούς πυλώνες στη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση.
  • Να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς, σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια, δημοτικές αρχές, κέντρα νέων, εταιρίες, ακόμα και ιδιώτες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να δράσουν ως «Πρεσβευτές» της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας και πολλαπλασιάζοντας τα μηνύματά της.
  • Να ενημερώσει το κοινό για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο και την καταπολέμηση ανάρμοστου και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Print Friendly, PDF & Email