εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Επιστρέψτε αυτά που κόψατε από τους μισθούς

Επιστρέψτε αυτά που κόψατε από τους μισθούς

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ενημερωθείτε για μία απόφαση σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών στην οποία  Νομικός παραστάτης των εργαζομένων ήταν ο νομικός μας σύμβουλος Ιορδάνης Προυσανίδης

Ειρηνοδικείο Αθήνας: Επιστρέψτε αυτά που κόψατε από τους μισθούς

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματικούς τους μνημονιακούς νόμους, το ίδιο δικαστήριο, υπό διαφορετική σύνθεση, έκανε ένα βήμα παραπάνω: έκρινε ότι θα πρέπει να επιστραφεί στους εργαζόμενους της Αττικό Μετρό, και μάλιστα με τους νομικούς τόκους, το ποσό των αποδοχών τους που περικόπηκε κατ” εφαρμογή, του Μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου και οι σχετικές αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές!

Οι συνολικά τρεις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου (πρόεδρος Γεωργία Θεοδωράκη) αφορούν περίπου 130 οδηγούς συρμών της Αττικό Μετρό (δικηγόρος Ιορδάνης Προυσανίδης) που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις περικοπές στις αποδοχές τους σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους 3833/2010 και 3845/2010 που αφορουν τις μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Το δικαστήριο με τις υπ” αριθμόν 585, 586 και 587/2012 αποφάσεις του δέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και επομένως η Αττικό Μετρό «επέβαλε παρανόμως και αντισυνταγματικώς μειώσεις στους ενάγοντες, ο οποίοι αμείβονται βάσει των ισχυουσών ΣΣΕ».

Όπως τονίζεται επίσης, η Αττικό Μετρό είναι ΝΠΙΔ «μη υπαγόμενο στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ δεν εφαρμόζονται σε αυτήν οι διατάξεις που διέπουν τις εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στο Δημόσιο».

Επομένως, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αγωγή των εργαζομένων «και να υποχρεωθεί η εναγόμενη να καταβάλει στους ενάγοντες τα ανωτέρω ποσά (σ.σ.: περίπου 2.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο) νομιμοτόκως από την επομένη της δήλης ημέρας, που κάθε επιμέρους ποσό κατέστη απαιτητό, έως την εξόφληση».

Σύμφωνα με την απόφαση, τέλος, «επειδή καθυστέρηση στην εκτέλεση της απόφασης μπορεί να επιφέρει σημαντική ζημία στους ενάγοντες, πρέπει να διαταχθεί η προσωρινή εκτέλεση της παρούσης».

 

ΔΣΑ: Η δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων

Στο μεταξύ την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ειρηνοδικείου που έκρινε αντισυνταγματικούς τους μνημονιακούς νόμους εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «η εν λόγω απόφαση, πέρα από το γεγονός ότι τυγχάνει εξαιρετικά τεκμηριωμένη – με πλήρη παράθεση και επίκληση των σχετικών συνταγματικών και λοιπών υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων -, κατορθώνει να πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της διασαλευθείσας τάξης και συνταγματικής νομιμότητας, αποτέλεσμα για το οποίο πάσχισαν από καιρό ο νομικός κόσμος της χώρας, ιδίως δε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κάνοντας χρήση του παρεχόμενου νομικού οπλοστασίου ως άμυνας έναντι του “Μνημονίου” και των ρυθμίσεων που αυτό εισήγαγε».

Για τον ΔΣΑ «η δικαστική εξουσία με ιδιαίτερη τόλμη δεν διστάζει να εκφύγει από τα στεγανά μέσα στα οποία επιχείρησαν να την εγκλωβίσουν η εκτελεστική εξουσία και οι γνωστοί πλέον εξωθεσμικοί παράγοντες, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ιδιότητά της ως εξουσίας λειτουργικά ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης, που δρα αποκλειστικά και μόνο προς όφελος των πολιτών και της αποκατάστασης του συναισθήματος δικαίου».

Τέλος εκφράζει την ελπίδα πως «η δικαστική εξουσία θα συνεχίσει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αρνούμενη να υποκύψει υπό το βάρος πιέσεων, συνδράμοντας στην προστασία των πολιτών από αυθαίρετες προσβολές συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους».

 

Print Friendly, PDF & Email