εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Αριθμός πρωτοκόλλου  Φ.Ε.:  30057/ 28-02-2020

Σαββιδάκη Αρχοντούλα, Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών Φ. Ε.

Πλ. Ελευθερίας 9, Ν. Ιωνία 14233,

τηλ.: 6973009994

e-mail: skfe2010@gmail.com

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτοτελή Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας – Τμήμα Α΄ Ιδιωτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Αρ. πρωτ. 219

Θέμα:  Καθεστώς Ιδιωτικών Σχολείων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας – Ισοτίμων με τα Δημόσια Σχολεία

ΑΙΤΗΜΑ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς ως εκπρόσωποι των 450 καθηγητών των Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Φ.Ε.) σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο υψηλό, αλλά και δύσκολο, έργο, που αναλάβατε, ως Υπουργός Παιδείας, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των νέων μας.

Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, συνολικά 33 Σχολεία, βρίσκονται στην Αθήνα (Ψυχικό & Εκάλη), στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στα Τίρανα (Ελληνο-Αλβανικό Κολλέγιο).

Όσον αφορά στο καθεστώς των Σχολείων μας, αλλά και σε αυτό της εργασίας μας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

  • Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1836 και είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα (Ν.Π.Ι.Δ.). Διοικείται από 12μελές Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε 3 χρόνια από τα περίπου 170 μέλη-εταίρους της Φ.Ε. Διαχειρίζεται σημαντικότατη κινητή και ακίνητη περιουσία, κύριας προέλευσης από τις δωρεές των Ευεργετών της, Απόστολου Αρσάκη και Ελένης Τοσίτσα, καθώς και από τα έσοδα που αποφέρουν τα δίδακτρα, που πληρώνουν οι γονείς των μαθητών των Σχολείων της Φ.E.
  • Τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία είναι μεν Ιδιωτικά Σχολεία, έχουν δε αναγνωρισθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως Σχολεία Ισότιμα με τα Δημόσια Σχολεία λόγω της ιστορικής και διαχρονικής μεγάλης προσφοράς τους στην εκπαίδευση αρχικά Ελληνίδων Διδασκαλισσών και στη συνέχεια μαθητών και μαθητριών. Η αναγνώριση αυτή ως Ισοτίμων πραγματοποιήθηκε με μία σειρά Διαταγμάτων, Νόμων και Υπουργικών Αποφάσεων από το 1920 μέχρι σήμερα, με πιο πρόσφατους τους νόμους 682/1977 και 1566/1985, όπου αναφέρονται ρητά τα προνόμια που έχουν τόσο οι Εκπαιδευτικοί, όσο και οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των Ισοτίμων Σχολείων (βλ. συνημμένο έγγραφο υπ’ αριθμ. πρωτ. 112686/Δ5/13-10-2005, Υπουργού Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου).

Κατά καιρούς, ο Πρόεδρος κ. Γ. Μπαμπινιώτης και το Δ.Σ. της Φ.Ε. ενεργούν αντίθετα με τις διατάξεις των νόμων αυτών, προσπαθώντας να καταστρατηγήσουν στην πράξη τα προνόμια των εκπαιδευτικών, που απορρέουν από την Ισοτιμία αυτή. Εν’ όψει του νομοσχεδίου, που έχετε προαναγγείλει για τη Β/θμια Εκπαίδευση, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε την θέση και των 450 καθηγητών που εκπροσωπούμε:

  • να παραμείνει το καθεστώς εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολείων από το κράτος, που θεμελιώθηκε με την ψήφιση του Ν. 682/1977, που ήταν εφαρμοστικός της παρ. 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος και
  • να παραμείνει αναλλοίωτο το καθεστώς της Ισοτιμίας των Σχολείων μας με τα Δημόσια Σχολεία, καθώς και το καθεστώς της Εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στα Ισότιμα Σχολεία μέσω διοικητικού & οικονομικού ελέγχου.

Θεωρώντας ότι θα διαφυλάξετε το υπάρχον καθεστώς, στα Ιδιωτικά και στα Ισότιμα με τα Δημόσια Σχολεία, το οποίο εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας παιδεία, σας ευχόμαστε δύναμη και ευόδωση των προσπαθειών σας.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.

Print Friendly, PDF & Email