εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Ευχές και επισημάνσεις του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. – Καλή σχολική χρονιά

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Αρ. πρωτ. 41

Προς: Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Φ.Ε.

Θέμα: Ευχές και επισημάνσεις του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2017-2018

Συνάδελφοι,

Ευχόμαστε από καρδιάς το νέο σχολικό έτος να είμαστε όλοι γεροί, γεμάτοι δύναμη και αντοχές προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του δύσκολου και δημιουργικού έργου μας.

Ευχόμαστε να αντλούμε το σθένος, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας, να υπηρετούμε με συνέπεια το σημαντικό λειτούργημα του εκπαιδευτικού, παρέχοντας στους μαθητές μας υψηλής στάθμης Παιδεία και εμπνέοντάς τους με τη στάση μας και τους αγώνες μας, πίστη στον άνθρωπο, ελπίδα για το μέλλον και επιμονή για την επικράτηση του καλού και του δίκαιου. Σκοπό μας αποτελεί η συμβολή μας στη διαμόρφωση ακέραιων προσωπικοτήτων, πρόθυμων και ικανών να εργαστούν εποικοδομητικά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, προόδου και ευημερίας.

Το φετινό σχολικό έτος, όπως και το προηγούμενο, ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού με την ψήφιση των Νόμων 4415/2016 και 4472/2017, αλλά και την Εγκύκλιο 6ΓΔΣ4653ΠΣ-17Π, που αφορούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχουμε πλέον ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και το οποίο πρέπει ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να το περιφρουρήσουμε, απαιτώντας την εφαρμογή του από το κράτος και τους φορείς του (βλέπε έγγραφα με αρ. πρωτ. 175/01-09-2016 και 24/16-06-2017).

Οφείλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να διαφυλάσσουν οι ίδιοι την εφαρμογή των νόμων αυτών.

Ενημερωτικά, στην ιστοσελίδα της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. έχει αναρτηθεί σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στον κλάδο (http://www.oiele.gr/ΚΑΛΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ Η ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ). Ορισμένα από τα θέματα αυτά είναι:

Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η βλαπτική μεταβολή ωραρίου του ιδιωτικού εκπαιδευτικού.

Σε περίπτωση μείωσης τμημάτων και τάξεων, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το ωράριό τους με άλλες σχολικές δράσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, όπως: ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας, συντονισμός κλάδου ή άλλης ομάδας εκπαιδευτικών, διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων, ανάθεση ωρών ως υπευθύνων εργαστηρίων ή διοικητικό έργο. Επίσης, το ωράριο ιδιωτικού εκπαιδευτικού με μειωμένο ωράριο συμπληρώνεται με τις εκτός υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες.

Δέον να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται ιδιωτικό σχολείο να προσλάβει νέο εκπαιδευτικό, εάν πρώτα δεν συμπληρωθεί το ωράριο των αρχαιότερων της ίδιας ειδικότητας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο για τις πρόσθετες δράσεις όσο και για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών που διδάσκονται πέραν της υποχρεωτικής γλώσσας που προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν προτεραιότητα πρόσληψης οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας για να συμπληρωθεί το ωράριό τους.

Τέλος, απαγορεύεται η δυνατότητα παραίτησης του ιδιωτικού εκπαιδευτικού από μέρος του ωραρίου του. Έτσι παύει το όργιο εκβιασμών εναντίον ιδιωτικών εκπαιδευτικών που είχε ξεκινήσει μετά την ψήφιση του Ν. 3848/2010.

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη

Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου

Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος

Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου

Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού

Το μέλος Φιλοθέη Χρονοπούλου

Το μέλος Γιάννης Λιγνάδης

Print Friendly, PDF & Email