εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. για το Εργασιακό Νομοσχέδιο και στάση εργασίας την Πέμπτη 10.06.2021

Απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. για το Εργασιακό Νομοσχέδιο και στάση εργασίας την Πέμπτη 10.06.2021

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Αρ. πρωτ. 464

Προς: Tους Καθηγητές της Φ.Ε.

Θέμα:  Απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. για το Εργασιακό Νομοσχέδιο και στάση εργασίας την Πέμπτη 10.06.2021

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο[1] του Υπουργείου Εργασίας (https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Εργασιακό Νομοσχέδιο).

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο αποτελεί μια θεμελιώδη – και καταστροφική για τους εργαζόμενους – διαφοροποίηση των όρων εργασίας, όπως αυτοί περιγράφονται σε διεθνείς συνθήκες. Με πρωτοφανή τρόπο αφαιρεί κάθε συλλογική διαδικασία, ώστε ο εργαζόμενος να είναι απολύτως ανυπεράσπιστος απέναντι στον εργοδότη του. Ιδιαίτερα στον ήδη προβληματικό χώρο του ιδιωτικού τομέα, χτίζει στη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη με συνθήκες αμοιβής και εργασίας του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο:

  • Προβλέπει κατάργηση του 8ωρου και αύξηση των υποχρεωτικών απλήρωτων υπερωριών.
  • Θεσπίζει τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, με εκβιαστικούς όρους για τους εργαζόμενους, καταργώντας έτσι τις συλλογικές συμβάσεις.
  • Καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων στην περίπτωση που κριθεί δικαστικά ως παράνομη και άκυρη η απόλυσή τους.
  • Καταργεί επί της ουσίας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε).
  • Υποχρεώνει τα συνδικάτα να λειτουργούν με «ηλεκτρονικές» διαδικασίες, χτυπώντας τα στην καρδιά της λειτουργίας τους που είναι η επικοινωνία, η ζύμωση και ο διάλογος μεταξύ των εργαζομένων.
  • Υποχρεώνει τα συνδικάτα να εγγραφούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και βάζει πολλαπλά εμπόδια και περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας.

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για εμάς τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Έρχεται μάλιστα να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του Ν. 4713/29-07-2020 του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο:

  • οδήγησε στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου όσο και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών, και
  • έβαλε θηλιά γύρω από τον λαιμό χιλιάδων εκπαιδευτικών λειτουργών, οι οποίοι απολύθηκαν ή απειλήθηκαν και απειλούνται από μαζικές απολύσεις, ανεργία και μονομερείς βλαπτικές μεταβολές[2] των συμβάσεων και γενικότερα των όρων εργασίας.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο νομιμοποιεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης την «εθελοντική» απασχόληση τις Κυριακές σε open days, bazaars και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας για να εποπτεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός διδακτικού ωραρίου.

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. μετά τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή  του αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης 10.06.2021, συμπλέοντας με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες Ο.Λ.Μ.Ε.[3] και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.[4] Καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί προς τη Βουλή κατά του αντεργατικού και επικίνδυνου για τις ζωές μας νομοσχεδίου. Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Πέμπτη 10.06.2021 με το πέρας της 3ης διδακτικής ώρας έως τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος, με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Χρέος όλων μας είναι να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, για εμάς, για την κοινωνία, για τα παιδιά μας.

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας
Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη
Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου
Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος
Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου
Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού
Το μέλος Αδαμαντία Ξηρίδου
Το μέλος Παναγιώτης Χαλκιαδάκης


[1] Τίτλος Νομοσχεδίου: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον Κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2Οής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής)»

[2] Δήθεν εθελοντική παραίτηση από το ωράριό τους.

[3] https://www.olme.gr/2021/05/25/25-05-2021-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bb-%cf%81%ce%b9%ce%b1/

[4] https://www.oiele.gr/i-oiele-symmetechei-stin-panelladiki-apergia-ton-syndikaton-stis-10-6-kata-tou-ektromatikou-ergasiakou-nomoschediou-mitsotaki-chatzidaki/

Print Friendly, PDF & Email