εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Έφυγε η συνάδελφος Φώφη Μπουλούτα

Έφυγε η συνάδελφος Φώφη Μπουλούτα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Αρ. πρωτ. 90

Προς: Τους Καθηγητές των Σχολείων μας

Θέμα: Έφυγε η συνάδελφος Φώφη Μπουλούτα

fofh-800x500_cΣυνάδελφοι,

Η συνάδελφος Φώφη Μπουλούτα δεν είναι πια μαζί μας. Ήταν καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών και δίδαξε επί 21 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών, από όπου το 2013 απολύθηκε με αυθαίρετο τρόπο από το καθεστώς Σαμαρά του Κολλεγίου, επειδή έκανε παρατήρηση στον γιο ισχυρού για την εποχή πολιτικού. Τα τελευταία χρόνια, μετά την απόλυσή της, εργαζόταν ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Δημόσια Β/θμια Εκπαίδευση. Η υπόθεσή της χρησιμοποιήθηκε ώστε να καταργηθεί το τότε νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση και να ψηφισθεί το γνωστό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, που προέβλεπε τις ελεύθερες απολύσεις, αλλά και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Η συνάδελφος με τους αγώνες της έγινε σύμβολο αγώνα. Έγινε ο ήρωας της εποχής μας. Με τη στάση της αυτή «δίδαξε σε όλους μας το σεβασμό στις αρχές του δικαίου, στην ισονομία και στην ισοπολιτεία». Η δικαίωσή της ήρθε τον Αύγουστο του 2016 με την ψήφιση του Ν. 4415/2016 (Νόμου Φίλη).

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«11-11-17 Φτωχότερη η εκπαιδευτική κοινότητα

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχασε ένα μέλος της που αντιστεκόμενη σε αυθαιρεσίες της διοίκησης ενός ιδιωτικού σχολείου διακρίθηκε για το ήθος, τις αρχές της και την αγωνιστικότητά της. Η Φώφη Μπουλούτα δίδαξε σε όλους μας το σεβασμό στις αρχές του δικαίου, στην ισονομία και στην ισοπολιτεία. Το ΥΠΠΕΘ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια του στην οικογένεια της Φώφης Μπουλούτα, στους φίλους, στους συναδέλφους και στους μαθητές της στο Κολλέγιο Αθηνών και στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης που εντέλει υπηρέτησε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια» (http://www.minedu.gov.gr/news/31438-11-11-17-ftoxoteri-i-ekpaideftiki-koinotita).

Σε ανακοίνωσή της η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. αναφέρει:

«Η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΦΩΦΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ…

Μια θαρραλέα, δυνατή φωνή σίγησε σήμερα. Η αγωνίστρια, αγαπημένη συνάδελφος Ευφροσύνη (Φώφη) Μπουλούτα, γνωστή για τη μάχη που έδωσε μετά την εκδικητική της απόλυση από το καθεστώς Σαμαρά στο Κολλέγιο, έφυγε από τη ζωή.

Η Φώφη ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος και εξαίρετη εκπαιδευτικός. Δίδαξε επί 21 χρόνια φυσικές επιστήμες στο Κολλέγιο Αθηνών, από όπου εκδιώχθηκε, επειδή είχε το «θράσος» να πράξει το λειτούργημά της και να κάνει παρατήρηση σε μαθητή του οποίου ο γονιός ήταν τόσο «ισχυρός», ώστε όχι μόνο να απαιτήσει να απολυθεί, αλλά να χρησιμοποιήσει την περίπτωσή της ως άλλοθι για να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την ίδια τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Η Φώφη δεν φοβήθηκε. Μπορεί ο αγώνας να ήταν άνισος, μπορεί το διορισμένο ΚΥΣΔΕ να επέτρεψε την απόλυσή της «ελλείψει αρκετών στοιχείων», μπορεί να επιστρατεύτηκε ένα πανίσχυρο και καλοπληρωμένο επιτελείο δικηγόρων με επικεφαλής τον Πανεπιστημιακό Γ. Λεβέντη για να τη στείλει σπίτι της και να τη φιμώσει, όμως δεν λύγισε ούτε δευτερόλεπτο. Έχοντας στο πλευρό της τη δικηγόρο Κάτια Λαϊνά και την Ομοσπονδία έδωσε μια δύσκολη και γενναία μάχη, κόντρα όχι σε ένα σχολείο, αλλά σε ένα ολόκληρο κατεστημένο. Ένα πολιτικό/επιχειρηματικό κατεστημένο που θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι είναι είλωτες, χωρίς φωνή, που πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται τη μοίρα τους.

Η Φώφη μπορεί να απολύθηκε, το σκανδαλώδες της απόλυσής της όμως (που έκρυψαν καλά τα συστημικά ΜΜΕ για να προστατέψουν τον τότε πρωθυπουργό) έκανε το γύρο του διαδικτύου και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του κλάδου μας. Ο αγώνας που ξεκίνησε στα τέλη του 2013 είχε σκοτεινές στάσεις (την ψήφιση του εκτρώματος Αρβανιτόπουλου με τις ελεύθερες απολύσεις, για να φιμωθεί η κάθε Μπουλούτα στο μέλλον), όμως δικαιώθηκε τον Αύγουστο του 2016 με την ψήφιση του Ν. 4415/2016 (Νόμου Φίλη). Η Φώφη ήταν εκεί, στη Βουλή και μετά στα γραφεία μας, και πανηγύρισε μαζί μας, αν και πλέον ήταν διορισμένη αναπληρώτρια στο Δημόσιο. Όλοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό η νίκη αυτή οφείλεται στον αγώνα της, έναν αγώνα που ευτυχώς δεν πήγε χαμένος.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την οδύνη μας. Θα αποχαιρετίσουμε την αγαπημένη μας συνάδελφο και φίλη Φώφη τη Δευτέρα στις 14:30 στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου» (http://www.oiele.gr/η-αγωνίστρια-Φώφη-Μπουλούτα-σύμβολο-του-αγώνα-του-κλάδου-μας).

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας στη μνήμη της συναδέλφου αντί για στεφάνι θα κάνει δωρεά χρηματικού ποσού στην Π.Σ.Α., Πρότυπη Στέγη Ανηλίκων (http://www.epaa.gr/yphresies.htm), της Ε.Π.Α.Α., Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών (http://www.epaa.gr/4.htm), που εδρεύει στον Περισσό Ν. Ιωνίας Αττικής.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη

Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου

Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος

Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου

Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού

Το μέλος Φιλοθέη Χρονοπούλου

Το μέλος Γιάννης Λιγνάδης

 

Print Friendly