εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2021

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Αρ. πρωτ. 522

Προς: Τους Καθηγητές της Φ.Ε.

Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2021

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, προκειμένου να τιμήσει πάνω από 60 εκατομμύρια μαχόμενους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο -160.000 εκπαιδευτικοί διδάσκουν στην Ελλάδα-, που με το έργο τους συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών. Η μέρα αυτή θέτει στο επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, εστιάζοντας στο έργο τους και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, συχνά δουλεύοντας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Οι εκπαιδευτικοί βιώνουν σήμερα, όπως όλοι, τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης. Αντί να νιώθουν την φροντίδα και την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και στις πολλαπλές προκλήσεις της εκπαίδευσης, δέχονται μια πρωτόγνωρη πολιτική αυταρχισμού. Ούτε μία φορά στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας δε ψηφίστηκε σε τόσο μικρό διάστημα πλήθος συντηρητικών νόμων για να χτυπηθούν δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ιδιαίτερα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της ψήφισης του Νόμου 4713 ΦΕΚ Α 147/29.7.2020[1], έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια οδυνηρή κατάσταση η οποία απειλεί την παιδαγωγική τους αυτονομία, τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα, τα προσωπικά τους δεδομένα, την επαγγελματική τους υπόσταση και το εισόδημά τους (βλέπε το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 318/28-08-2020 έγγραφο με θέμα «Επιπτώσεις του νόμου 4713 ΦΕΚ Α 147/29.7.2020 στην ιδιωτική εκπαίδευση – Αντιδράσεις με στόχο την ακύρωσή του»).

Το φετινό μήνυμα της Education International, της συνδικαλιστικής φωνής των εκπαιδευτικών σε διεθνές επίπεδο, είναι «We are present, we remember, we take action»- Είμαστε εδώ, θυμόμαστε, ενεργούμε. Είμαστε εδώ, και μόνο εμείς μπορούμε να σταθούμε ως ανάχωμα απέναντι στην καταστροφική πολιτική που θεωρεί το χώρο της εκπαίδευσης μια ακόμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εμείς, οι εκπαιδευτικοί και εμείς, οι γονείς, να μετατραπεί η Παιδεία σε προϊόν για ολίγους. Δεν θα επιτρέψει η κοινωνία το ολοκληρωτικό πισωγύρισμα σε εποχές σκοτεινές, όπου το παιδί του εργάτη, του αγρότη, του υπαλλήλου δεν είχε καμιά ελπίδα κοινωνικής ανέλιξης.

Συνάδελφοι,

Στους δύσκολους καιρούς υγειονομικής, οικονομικής και αξιακής κρίσης υπηρετούμε με συνέπεια το σημαντικό λειτούργημα του εκπαιδευτικού, παρέχοντας στους μαθητές μας υψηλής στάθμης Παιδεία, εμπνέοντάς τους με τη στάση μας και τους αγώνες μας, πίστη στον άνθρωπο, ελπίδα για το μέλλον και επιμονή για την επικράτηση του καλού και του δίκαιου. Δεν κάνουμε έκπτωση στο εκπαιδευτικό μας έργο, γινόμαστε το μέσο που συνδέει τους μαθητές μας με τη γνώση, μαθαίνοντάς τους να ερευνούν, να αναζητούν και να οικοδομούν τη γνώση δημιουργικά. Στηρίζουμε τους μαθητές μας ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να μετεξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες που θα εργάζονται ευσυνείδητα και θα αναπτύσσονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στοχεύοντας στην κατάκτηση μιας κοινωνίας δημοκρατίας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, προόδου και ευημερίας.

Πέρα από εορτασμούς, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να σκύψουν στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και να διασφαλίσουν πως οι εκπαιδευτικοί χαίρουν της εκτίμησης, της αναγνώρισης και του σεβασμού για το έργο που επιτελούν. Η αναγνώριση και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού έργου απαιτεί την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, οι οποίες προϋποθέτουν μεταξύ άλλων ακαδημαϊκή ελευθερία, επαγγελματική αυτονομία, ασφαλές και υγιές εργασιακό-σχολικό περιβάλλον, υψηλής ποιότητας αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση, συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και επαγγελματική ανάπτυξη, αξιοπρεπείς μισθούς.

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη

Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου

Η Γ. Γραμματέας Αδαμαντία Ξηρίδου

Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου

Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού

Το μέλος Παναγιώτης Χαλκιαδάκης

Το μέλος Φιλοθέη Χρονοπούλου


[1] https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/634186/nomos-4713-2020

Print Friendly, PDF & Email