εγγραφή: δημοσιεύσεις | σχόλια

Απόφαση ΣτΕ – Επαναφορά Δώρων και Επιδόματος Αδείας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Αρ. πρωτ. 293

Προς: Τους Καθηγητές της Φ.Ε.

Θέμα:  Απόφαση ΣτΕ – Επαναφορά Δώρων και Επιδόματος Αδείας

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Όπως γνωρίζετε (βλέπε έγγραφο με αρ. πρωτ. 269/31-12-2018) το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια μετά την παραπομπή του από το 6ο Τμήμα του ΣτΕ, που με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η περικοπή των Δώρων και Επιδόματος Αδείας στο Δημόσιο είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικηγόρων αλλά και συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ που ήταν παρόντες στο Δικαστήριο: «είναι δύσκολο η Ολομέλεια να ανατρέψει μία απόφαση του Στ Τμήματος με τέτοια πλειοψηφία (6 έναντι 1)». Το συγκεκριμένο επιχείρημα χρησιμοποίησαν και οι πέντε δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του Δημοσίου, τονίζοντας επιπλέον ότι με την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού αλλά και τις περικοπές στους μισθούς τους και την αύξηση της φορολογίας, τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων έπεσαν κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι εφόσον επανέλθουν τα κομμένα δώρα και επιδόματα, θα ωφεληθούν όχι μόνο οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, καθώς τα επιπλέον χρήματα θα πέσουν στην αγορά.

Αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυρίως των δικηγόρων της ΑΔΕΔΥ, με βάση την πρακτική του ΣτΕ, αναμένεται σε διάστημα 2 έως και 6 μηνών. Ωστόσο, καθώς θεωρούν ότι ο πιθανότερος χρόνος έκδοσης της απόφασης είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, έχουν ήδη ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά έως το πολύ στα τέλη Μαρτίου. Ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 8 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης εκτιμάται ότι:

  1. Από τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και μετά, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επαναφέρει τον καταργηθέντα θεσμό των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
  2. Το ποσό των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας που θα καταβάλλει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ.
  3. Είναι πιθανόν, ανάλογα με το περιεχόμενο της απόφασης, τα αναδρομικά ποσά να τα δικαιούνται όσοι έκαναν ήδη προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς και όσοι ασκήσουν αγωγές από «σήμερα» και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Η ΑΔΕΔΥ ενημερώνει τους υπαλλήλους να επισπεύσουν τις αγωγές, γιατί εκτιμά ότι το ΣτΕ θα εκδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την απόφασή του, προκειμένου να μη χαθούν αναδρομικά 2ετίας, ή και 5ετίας.

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα Αρσάκεια Σχολεία έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, συνεπώς δικαιούνται να διεκδικήσουν το πλήρες ποσό που αναλογεί στον μισθό τους.

Το Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε.

Η Πρόεδρος Αρχοντούλα Σαββιδάκη
Ο Γ. Γραμματέας Αθανάσιος Κάμτσιος
Η Αντιπρόεδρος Αικατερίνη Γλέζου
Η Ταμίας Μαρία Λαγουρού
Η Ειδ. Γραμματέας Ζηνοβία Κωτσοπούλου
Το μέλος Φιλοθέη Χρονοπούλου
Το μέλος Γιάννης Λιγνάδης 

Print Friendly, PDF & Email